Moor kdis logo

Driedimensionale Scoliose behandeling-de Methode Schroth

Wat is een scoliose?

Bij een scoliose is de wervelkolom zijdelings gekromd en vaak in de gelijke richting gedraaid, waardoor de wervelkolom in een C of S wordt gevormd. We spreken van een scoliose als de hoek van de wervelkolom meer dan 10 graden is.  Door een scoliose, afhankelijk van hoeveel graden, kan het zijn dat de rug, borstkast en romp gedeformeerd is.

Een scoliose is te behandelen met de ‘driedimensionale scoliosetherapie van Katharina Schroth’.  Deze cursus heb ik, Denise Verduin kinderfysiotherapeut i.o., succesvol afgerond in een van de Katharina Schroth Klinieken in Duitsland.  Deze methode is in 1902 ontwikkeld door Katharine Schroth en wordt dus ook al zolang in grote klinieken in Duitsland toegepast bij kinderen maar ook volwassenen met een scoliose.

In de therapie van Katharina Schroth ligt het zwaartepunt op het bekijken van de wervelkolom in alle aanzichten. Van voor, achter en van de zijkant.  Er worden daarom oefeningen gedaan om te leren hoe jij je houding het beste kan veranderen. Alle oefeningen worden uitgevoerd op de ademhaling zodat tijdens het inademen een correctie plaats vindt van de wervelkolom en de borstkast en tijdens het uitademen de spieren  aan spannen die deze correctie ondersteunen.

Therapie  doelen zijn:
– Vermijden van progressie
– Zelfstandige correctie van houding
– Verbeteren van de vitale capaciteit (bij ernstige vervorming van de borstkast)
– Verbeteren zelfbewustzijn
– Leren van een oefenschema voor thuis
– Verminderen van pijn
– Vermijden van een operatie/korset

In de therapie wordt de nadrukt gelegd op het zelfstandig uitvoeren en leren van de oefeningen zodat er thuis regelmatig geoefend kan worden, uit studies is gebleken dat zo de beste resultaten worden geboekt.